marți, 5 mai 2015

Craiova are culoare



Un obiect devenit simbol universal, “Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală“  a revoluţionat domeniul mijloacelor de scris punând la dispoziţia oamenilor un instrument deosebit de util: stiloul. Inventatorul său, Petrache Poenaru , și-a făcut studiile în Craiova și este fondatorul Colegiului Național ”Carol I” Craiova. În onoarea acestui cunoscut matematician, inginer și inventator, în Piața ”Mihai Viteazul” a fost amplasat un stilou cu dimensiunea de 6 metri înălțime și 80 centimetri grosime.
Casa de Cultură Traian Demetrescu, organizatorul proiectului "Izvor de culoare - Petrache Poenaru", a pus la dispoziția publicului o pânză de 200 mp și fiecare participant a fost invitat să picteze pe pânză folosind stilouri umplute cu diverse culori . Proiectul a fost realizat cu sprijinul artiștilor locali Lucian Irimescu (artist vizual) și Roberta Ionescu (artist vizual). Toate mesajele și desenele au fost o invitație adresată craiovenilor ”Dăruiește un gând Craiovei” și ”Lasă urme de culoare”.







Un alt eveniment deosebit care a cuprins întregul oraș în luna august 2014, a fost Festivalul “Puppets occupy street”, când papușile din toată țara au venit în Craiova să se prezinte copiilor ascultători din Capitala Păpușilor. Va fi și anul acesta în luna august și îi invit de acum pe toti copiii să își tragă parinții de mînecă și să vină alături de “Teatrul de Papuși Colibri”. Festivalul „Puppets occupy street” a început cu o paradă în care copiii au însoțit păpușile gigant de aproape 5 metri, au aplaudat și au recunoscut toate personajele.


100 de artiști și peste 400 de păpuși au ocupat întreg orașul în perioada 25 august -1 septembrie 2014. Au fost prezentate 85 de evenimente  în parcurile, cartierele și  instituțiile de cultură din Craiova. Păpusile gigant de 5 metri au fost comandate în Romania, spectacolele prezentate au fost din literatura română. Conceptul evenimentului constituie o provocare pentru evenimentele viitoare destinate copiilor, este un eveniment cu viață lungă, un eveniment care va atrage vizitatori de peste tot, care vor veni cu drag în Craiova Culturală.

 
Nu știu dacă mai există undeva în România, dar în centrul orașului Craiova, într-o statie de autobuz, o fată cu umbrela te face să zâmbești.  

Și în restul orașului sunt peste tot statui, în centrul orașului, în gară, la aeroport, la universitate. Proiectul „Craiova cotidiană prin statui“ cuprinde zece statui. Toate lucrările sunt realizate de artistul plastic Valentin Duicu, artist care a participat la "Simpozionul Naţional de Sculptură Drumuri Brâncuşiene“.




O emblemă culturală a orașului Craiova este "Festivalul Shakespeare”. Are loc din doi în doi ani și a ajuns acum la a 10-a ediție. Are 20 de ani în spate.Toată lumea îl cunoaște pe Emil Boroghină, fondatorul acestui Festival.

Am avut onoarea să vorbesc acum cateva luni cu domnul Emil Boroghină și mi-a spus că în prezent este foarte ocupat cu pregătirea “Festivalului Shakespeare” din 2016.
                        



Anul trecut alături de alte companii de teatru de renume mondial.a fost invitat “Teatrul Globe” din Londra.
Spectatorii au umplut spațiul, au stat pe scaune , pe scări, la balcon, îi vedeai peste tot.



Evenimentele culturale se desfașoară peste tot, este plăcut să strabați orașul. Anul trecut în luna iulie în toate cartierele am asistat plini de emoție la o “magie”, a fost “Magia Paganini” cu marele violonist Răzvan Stoica și orchestra de cameră a Filarmonicii Oltenia”.



Copiii care au fost atunci la spectacol, vin acum împreună cu părinții în fiecare week-end la filarmonică, pentru că magia continuă. Proiectul “Filarmonica Alternativ” organizează ateliere în care copiii cunosc instrumentele muzicale și participă la concursuri.




Filarmonica Oltenia din Craiova a aniversat 111 ani și ne invită în perioada octombrie 2015 -mai 2016, la evenimentul cu participare internatională “Stagiunea Europa”. Fiecare țară din Uniunea Europeană va prezenta în fiecare săptămână concerte la care participă un dirijor și soliști din țara respectivă. Vor fi evenimente în sala de concerte și în centrul vechi, vor fi transmisii live și ambasadorii tuturor acestor țări susțin proiectul și vor veni în Craiova.Este un eveniment unic….în cea mai frumoasă filarmonică din țară, o filarmonică aflată în centrul orașului, plină de culoare și cu geamuri înalte de unde ne privesc marii muzicieni.




  Sunt foarte multe evenimente culturale, inovative, de nivel internațional, care aduc bucurie artiștilor și spectatorilor.

Evenimentul international "Stagiunea Europa" este un eveniment unic, un eveniment care demonstrează capacitatea de a organiza evenimente demne de o Capitală Culturală Europeană.

Craiova  de azi arată că merită să obțină titlul "Craiova Capitală Culturală Europeană 2021".

Casa de Cultură "Traian Demetrescu" ne-a invitat să scriem despre evenimentele culturale din Craiova. Am participat la aceste evenimente și vă aștept la TRADEM, în fiecare marți la ora 18 la Proiecte Blogoslovite. 

Craiova are culoare 

Surse foto: Casa de Cultura Traian Demetrescu,Teatrul de Papusi Colibri,Filarmonica Oltenia, Vlad Dragulescu, fotografii proprii