sâmbătă, 4 iunie 2016

AVINCIS, povestitorul vinurilor alături de prietenul său, DELACO


O seară cu bloggerii pasionați de vin într-o locație plină cu flori, o terasă aflată departe de zgomotul mașinilor, un loc frumos în care nu am mai fost, Restaurantul Mignon. Un eveniment organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro.
     



Ca de obicei totul este pregătit cu multă grijă, masa de la intrare este aranjată cu gust, ne uităm curioși să vedem ce ne-au pregătit organizatorii și facem fotografii. Ne bucurăm întotdeauna când ne întâlnim și ne așezăm veseli la masă.
Întâlnirea de astăzi este cu vinuri din regiunea Drăgășani, orice craiovean a aflat despre prestigiul lor. Acolo s-au produs întotdeauna vinuri fine, răcoroase, cu o bună aciditate. Vinurile de Drăgăşani au cunoscut perioada lor de glorie la sfârşitul secolului al XIX-lea, cucerind mai multe medalii la expoziţiile universale de la Paris, în anii 1867, 1889 şi 1900, precum şi diploma de onoare la concursul internaţional de vinuri de la Bordeaux din 1898.
Prietenul vinurilor era prezent, DELACO ne-a adus ca de obicei brânzeturi fine la acest eveniment.

 Este printre cei mai mari jucători de pe piața brânzeturilor din România, parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial. Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, oferă un portofoliu de produse foarte vast clienților de pe piața din România. Produsele sunt atent selecționate și produse după rigori stricte pentru a oferi cea mai înaltă calitate.



    Au fost prezentate următoarele asocieri:
 
      1.      Domnul de Rouă - Alb –  Mozzarella Fresca Delaco
2.      Cuvee Petit Sauvignon Blanc – Petit Brie - Ile de France
3.      Rose – Brie au Bleu - Ile de France
4.      Merlot – Cașcaval Sofia  Delaco
5.      Domnul de Rouă - Roșu  Grana Padano Delaco

Am ales povestea Domnului de Rouă, ea m-a fascinat toată seara, așa că alegerea mea este Domnul de Rouă - Alb –  Mozzarella Fresca Delaco.

 Legenda spune că Domnul de Rouă își vizita în timpul nopții iubita, dar o părăsea spre a ajunge înapoi acasă înainte de cântarea cocoșilor și de răsăritul soarelui.  Într-o noapte, la rugămințile iubitei sale, locuitorii satului au închis cocoșii, iar Domnul de Rouă nu a mai auzit cântul acestora. Încercând să se întoarcă acasă, misteriosul crai a fost surprins de razele soarelui și transformat în rouă. Strugurii dezmierdaţi de stropii de rouă au dat naştere vinului iubirii. Domnul de Roua – Alb este un cupaj format din soiurile Sauvignonasse (50%), Sauvignon Blanc (40%) şi Muscat Ottonel (10%), este un vin aromat, culoarea este galben – verzui deschis. Mi-au plăcut aromele de citrice cu note florale şi subtile note de trandafir. Cuvântul ales pentru acest vin este: poveste. Un vin de poveste realizat de specialiști renumiți care scoate la iveală o legendă frumoasă din timpuri de demult. 


Acest vin a fost asociat cu Mozzarella Fresca Delaco, prezentată alături de busuioc proaspăt și ulei de masline. Termenul mozzarella apare pentru prima dată într-un document scris de unul din bucătarii Curții Papale în secolul 16. Este originară din regiunea italiană Campania, se spune că a fost descoperita accidental la o fabricuță de brânzeturi, undeva pe lângă Neapole. Este fabricată din lapte de vacă, prin procedeul „pasta filata”. Am degustat o brânză de vacă cu textura moale, puțin sărată.




Am avut și la alte degustări această brânză renumită, dar asocierea de la acest eveniment, Mozzarella Fresca Delaco cu Domnul de Rouă - Alb mi s-a părut cea mai potrivită. Cuvântul potrivit pentru Mozzarella Fresca Delaco este prietenie, pentru ca este un partener adevarat. Cuvântul pentru această asociere este emoție.
 
A fost o seară specială. La celelalte evenimente am întâlnit oenologi, somelieri sau chiar producători care au prezentat vinurile. Acum vinurile au fost prezentate de cel care vinde vinurile, de domnul Mihai Frincu. Ne-a povestit despre tehnologia preparării și modul de păstrare al vinurilor și despre trendurile privind dopurile care se folosesc la îmbutelierea vinurilor cu multă pasiune. Am aflat de asemenea despre domnul Valeriu Stoica și soţia sa, Cristiana care au luat hotărârea de a reda farmecul de odinioară al podgoriei care a cunoscut perioada sa de glorie la sfârşitul secolului al XIX-lea. 

O seară de poveste în care am ascultat povestea prinţului călător prin viile Drăgăşanilor și a unei brânzei renumite care vine din secolul XVI.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu