miercuri, 28 decembrie 2016

Masa de Anul Nou în satele de pe Valea Dunării



Sunt pasionată de gastronomia românească de când eram mică. 
Vacanțele le petreceam la bunici, într-o zonă necolectivizată din județul Argeș. Fiecare familie avea animale și era o întrecere între gospodine să pregătească feluri de bucate pe care le știau din străbuni. Mâncam la masa mică, o masă rotundă din lemn cu scaune mici în jurul ei, o masă pe care o întâlneai în fiecare bucătărie din Argeș. 

Acum mi-am propus să promovez elementele specifice din gastronomia românească, să prezint spiritul locului și oamenii deosebiți care gătesc cu pasiune aceste bucate. 

Doru Ciolacu, realizator la TVR Craiova, promovează gastronomia din Oltenia. Am fost invitată de Doru să particip la filmarea unei emisiuni despre pregatirea pentru Masa de Anul Nou.


Gazda noastră a fost Neta Soare, renumita cântareață de muzică populară născută la Giuvărăști, o comună aflată pe malul Dunării lângă Corabia. 
La poarta casei am fost întâmpinați cu multă bucurie de Neta Soare și un prieten al său, Vasile Ciobanu, un interpret renumit de muzică populară, născut în județul Mehedinți. 

Este prima oară când am participat la realizarea unei emisiuni TV. 
L-am cunoscut pe Alin Dijmărescu, un cameraman renumit la TVR Craiova și un profesionist. A așezat luminile, a întins cablurile și-a pregătit aparatul și așa a început povestea. O poveste despre Anul Nou de la Giuvarăști. 



Masa de Anul Nou începe cu țuica fiartă. Pe masă era o sticlă cu țuică de prune și alături erau câteva felii de mere, zahăr și piper. Eram foarte curioasă să văd cum se pregătește țuica fiartă pe malul Dunării. Gazda noastră a pus zahărul în ibric și timp de 1 minut l-a lasat să se caramelizeze. 



După aceea a pus țuica, piperul și la sfârșit a adaugat feliile de măr. Țuica e foarte bună și are o culoare interesantă de la zahărul caramelizat.



În Argeș, bunica mea nu face țuica fiartă cu felii de măr, ea pune într-un ibric țuica de prune, adaugă o linguriță de zahăr și câteva boabe de piper. 
Vă încurajez să folosiți zahăr caramelizat și felii de mere. 



Mama lui Neta Soare pregateste întotdeauna pentru Masa de Anul Nou ciorba de curcan și friptura de porc. Sunt renumite în această zonă și astăzi acestea sunt vedetele emisiunii TV. Ciorba de curcan se servește neapărat dimineața la spartul petrecerii, este foarte bună dupa preparatele de porc din noaptea de revelion. Se pregătește cu multe legume, la sfârșit se adaugă neapărat zeamă de varză și se drege cu ou.



Până s-a fiert carnea de curcan, Neta Soare s-a dus să ne aducă niște murături. Gogosari, gogonele, conopida, toate aveau o culoare foarte frumoasă și un gust special. Mi-a plăcut foarte mult și zeama de la murături. 

Am stat de vorbă despre copilărie și oameni dragi. 
Friptura cu cartofi și legume a fost pregatită de Doru Ciolacu și Vasile Ciobanu. Doru știe toate secretele gastronomiei din Oltenia, cunoaște multe familii care gătesc mâncare tradițională și le prezintă în emisiunile sale realizate la TVR Craiova. Îl însoțeste cameramanul Alin Dijmărescu și restul echipei. 
Pentru friptura de porc a pus carnea la fiert într-o oală mare. A adăugat apa până la jumatatea oalei, după aceea  a pus aproape un  litru de zeama de varză, piper și foi de dafin. Zeama de varză era extraordinară, am băut o ceașcă întreagă. Nu am pregătit niciodată friptura folosind zeamă de varză. 



Dupa ce s-a fiert carnea, Vasile Ciobanu a tocat legumele, le-a pus în vasul pentru friptură și deasupra a așezat carnea de porc. Zeama de la carnea care a fiert a adăugat-o treptat în tavă și totul a fost introdus în cuptor. 




Toată bucătăria mirosea atât de frumos și iar ne-am apucat să depănăm amintiri. 



Am așezat masa împreună cu Neta Soare și Vasile Ciobanu a pregătit o salată de varză picantă, cu boia. O masă ca în Oltenia. 



Sunt convinsă că această ciorbă de curcan și friptură de porc de la Giuvarasti au viitor și se vor mânca și peste 50 de ani. 

În hol era pe un umeras costumul tradițional al lui Neta Soare și mi-am dorit să am și eu o amintire. 



Vă invit să comentați și să povestiți ce ați mâncat în copilărie la Masa de Anul Nou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu