sâmbătă, 29 octombrie 2016

Hruba de la Banu Mărăcine așteaptă oaspeți



Stațiunea Didactică Banu Mărăcine este renumită pentru calitatea vinurilor roșii, albe și aromate. Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro. au fost invitați să organizeze împreună un eveniment Brânzeturi cum se...cuVin

Este un eveniment special, o vizită la Hruba de la Banu Mărăcine, o întâlnire cu oameni pasionați care obțin vinuri renumite și după aceea o degustare de vinuri și a branzeturilor Delaco. 
Mircea Bica - directorul stațiunii, Adrian Leoveanu - inginer șef și Mihaela Voicu - ghidul nostru în Hruba – Crama Banu Mărăcine ne-au primit cu bucurie.

În 1975 a luat fiinţă Staţiunea Didactică Banu Mărăcine care funcţionează în cadrul Universităţii din Craiova, având ca obiect de activitate instruirea practică a studenţilor, desfăşurarea activităţii de cercetare a cadrelor didactice şi implementarea rezultatelor cercetării în producţie, producerea de seminţe şi material săditor și alte activităţi. 
În 1984 a fost construită Hruba, locul unde se maturează vinurile. Este una dintre cele mai mari din tara, are două intrări şi un tunel care face legătura între o cramă veche şi o cramă nouă. Sortimentele de vinuri sunt ţinute în butoaie de stejar.

Am coborât mai multe trepte și am ajuns în vinotecă. Sticlele sunt aranjate pe rafturi în poziţie orizontală. Cele mai vechi soiuri datează din 1970. 

Am vizitat Hruba, am făcut fotografii și am fost invitați la degustare. 

Sala de degustare era pregătită, la intrare era frumos aranjată masa cu brânzeturile renumite de la grupul francez Savencia, brânzeturi distribuite de compania Delaco și vinurile de la Crama Banu Mărăcine. Sauvignon Blanc și Camembert; Cabernet Sauvignon și Grana Padano; Fetească Neagră și Cașcaval Afumat sunt asocierile pregătite. 

Combinația mea preferată a fost Fetească Neagră de la Banu Mărăcine și Cașcaval afumat de la Delaco. 
Feteasca Neagră este unul dintre cele mai vechi soiuri românești. Feteasca neagră etalează calități ajungând ca, în anii favorabili să depășească calitativ chiar și vinul Cabernet Sauvignon, considerat în unanimitate regele vinurilor roșii. 
Mă bucur că Feteasca Neagră are rezultate foarte bune aici, mi-a plăcut foarte mult, este un vin cu 13% alcool, roșu rubiniu și are un post-gust intens. 


Asocierea a fost potrivită, cu cașcavalul afumat de la Delaco, care are o textură fermă și ușor sărat. 
Cuvântul ales pentru Feteasca Neagră de la Banu Mărăcine este vocație, pentru cașcavalul afumat de la Delaco este tradiție, iar combinația între cele două reprezinta prietenie.  

Banu Mărăcine este unul dintre cele 12 areale viticole recunoscute ale României în care se pot obţine vinarsuri. Seara s-a terminat cu prezentarea unui vinars ROUA PLAIULUI asociat cu ciocolată amăruie 99%. Un vinars distins în 1996 cu medalia de argint pentru fineţea, rafinamentul său şi pentru autenticitatea tehnologiei prin care se obţine, la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva. Nu știam acest lucru și aceasta este informația pe care am aflat-o la acest eveniment și m-a impresionat.

Am descoperit acum  un loc pe care trebuie să-l promovăm, să organizam și alte evenimente.  O seară minunată într-un loc de poveste.


joi, 27 octombrie 2016

Oana Bulexa și Monica Jitariuc sunt invitate la Meșteșugar FEST- România Creativă



Oana Bulexa și Monica Jitariuc știu să spună povești. Proiectele lor ne atrag, campaniile pentru brandurile românești și din alte țări sunt iubite de public datorită emoției pe care o transmit. Mă bucur și eu alături de mulți alții atunci când aflăm despre premiile obținute de MSLGROUP The Practice la nivel mondial.
Oana Bulexa și Monica Jitariuc vin cu plăcere la întâlnirile cu bloggerii, ne încurajează să scriem și ne oferă soluții pentru promovarea blogului.  
Acum s-au alăturat unei campanii de promovare a tradițiilor autohtone și a târgului de artizanat, Meșteșugar FEST - România Creativă, un eveniment organizat de Ministerul Economiei.
Cei mai cunoscuți meșteșugari și susținători ai valorilor românești sunt invitați în perioada 28-30 octombrie 2016 la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"
Programul este  interesant. Sunt workshop-uri gratuite pentru cei care au un business de mestesuguri sau produse tradiționale, ateliere de creație pentru copii, lansări de carte și târgul meșterilor populari. 
Workshop-urile sunt susținute de profesionisti renumiți. Adrian Panait și George Brezoi (Ministerul Economiei-România), Antoaneta Mareș (Blouse Roumaine Shop),
 
Monica Jitariuc (MSLGROUP The Practice)

 
Oana Bulexa (MSLGROUP The Practice)


Valentin Radu (Omniconvert)

Vor fi prezentate informații despre programele de finanțare pentru IMM-uri, soluții de promovare, creșterea vânzărilor. 
Îmi place conceptul acestui eveniment și mi-aș dori să fie înregistrate aceste workshop-uri, să promovăm soluțiile oferite și să încurajăm mesteșugarii să le folosească.

Programul Meșteșugar FEST- România Creativă  

Vineri, 28 OCTOMBRIE 
 12.30-13.25: Workshop de relații publice: PRcraft. Este susținut de Oana Bulexa, managing director MSLGROUP The Practice. (Sala V.I. Popa) 
 13.35-14.30: Workshop de social media: Meșteșugarii dau like Facebook. Este susținut de Monica Jitariuc managing director MSLGROUP The Practice. (Sala V.I.Popa) 
 14.35-16.00: Workshop despre creșterea vânzărilor online, susținut de Valentin Radu, fondator al Omniconvert. (Sala V.I.Popa) 
 16.05-17.30: Workshop despre programe de finanțare pentru IMM de la bugetul de stat. Trainingul este susținut de Adrian Panait și George Brezoi, oficiali ai Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. (Sala V.I.Popa)  

SÂMBĂTĂ, 29 OCTOMBRIE 
10.00-11.30: Proiecţie film: Sălbăticia în Carpaţi, bogăţie pentru oameni. (Sala V. I. Popa) 11.00-12.00: Atelier de creație pentru copii: opinci - susținut de Ilinca Alexandru, unul dintre cei mai cunoscuți opincari români. Pentru copii între 7-12 ani. (Sala Levănțica)  
12.00-13.00: Workshop despre promovare și comerț electronic susținut de Antoaneta Mareș, fondatoarea Blouse Roumanie Shop: “Tradițiile și meșteșugurile românesti- de la undrea la click”. (Sala V.I.Popa) 
12.00-13.00: Atelier de creație pentru copii: podoabe tradiționale - susținut de meșterul popular Ana Maria Rai. Pentru copii între 7-12 ani. (Sala Levănțica) 

13.00-14.00: Atelier de creație: “Mândruțe” (broșe și insigne) cu Casiana Tudor, reprezentantă a atelierului șezătoare Mândra Chic. Pentru copii între 7-12 ani. (Sala Lavănțica
13.00-14.00: Jocul educativ „Satul” - vizită în Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti. 
12.00 Câtu-i... Maramureşu`! Ansamblul folcloric profesionist Transilvania – Baia Mare. Invitaţi - Gheorghe Turda şi meşteri populari din Maramureş 
13.00 Mulţumiri la aniversarea muzeului. 
13.30 Armonii de toamnă. La nai... Cornelia Tihon, Narcisa Băleanu. 
14.00 Lansare de carte FOLKMEDIA - Depozit folcloric multimedia, Bucureşti, 2016 
15.00 Dialogul instrumentelor muzicale populare – tilincă, tulnic,fluier, dobă, muzicuţă
Dănuţă Stan, Constantin Cojocăriţa – Zăiceşti, Botoşani. 

9.00 – 18.00 Târgul meşterilor populari. 
DUMINICĂ, 30 OCTOMBRIE 
11.00-12.00: Atelier: desen și pictură cu artistul plastic Alice Bîrca pentru copii între 2-5 ani. (Sala Levănțica) 
12.00-13.00: Atelier de creație: “Sporul Casei”, pentru copii de peste 5 ani. (Sala Levănțica)
13.00-14.00: Atelier de creație: păpuși din papură cu Aura Niculae, reprezentantă a Satul Meșteșugarilor din Comana, pentru copii între 4- 12 ani. 
12.00 Cântece şi dansuri populare - Grădiniţa Flori de tei – Bucureşti 
12.15 Zarvă mare în târg... cu fanfara ţărănescă de la Vorona, Botoşani 
13.00 De la noi, de pe la Vlaşca!  
13.30 Koy muzesinde beraber dans edelim (Haideţi să ne înveselim la muzeu!) Ansamblul KaraSu- Medgidia 
14.00 Pe un picior de plai...Fluieraşii din Dobroteşti, Teleorman 
14.30 Prezentare de carte - poezii de dragoste 
15.00 Hai la hora mare! 
16.00 Teatrul Masca – Bucureşti 
9.00 – 18.00 Târgul meşterilor populari

Am făcut parte din echipa Asociatiei Radu Anton Roman, am cunoscut mulți meșteșugari și producători de produse tradiționale, am organizat evenimente

Era nevoie de o asemenea campanie. Felicitări organizatorilor, vă invit la Meșteșugar FEST- România Creativă și povestiți cum a fost.


marți, 18 octombrie 2016

O invenție poloneză și o plimbare cu bicicleta seara târziu



Îmi place să merg pe bicicletă și urmăresc proiectele inovative realizate la nivel mondial care oferă soluții privind siguranța celor care străbat orașul pe bicicletă. 


Am participat alături de prietenii mei la dezbaterea privind proiectul de mobilitate din Craiova și la evenimentele JCI Cycling Day



La acest eveniment care se organizează în fiecare lună întâlnești copii, tineri și adulți. Sunt părinți care merg pe bicicletă alături de copiii lor și îi sfătuiesc, sunt tineri care au bicicletă și alții care închiriază biciclete. Ne cunoaștem acum, ne consultăm și discutăm despre traseele pe care să le promovăm. 


Urmăresc ce se întâmplă în alte țări, sunt grupuri care discută despre echipamentul folosit, soluții pentru realizarea pistelor și a locurilor pentru parcare. Mersul cu bicicleta dupa lăsarea întunericului este riscant. 

Acum sunt fascinată de un proiect al companiei poloneze TPA Instytut Badań Technicznych Sp. z o.o. realizat în orașul Pruszkow, în nordul Poloniei. 
Este o soluție care oferă siguranță bicicliștilor, poți merge seara pe o pistă de biciclete luminată spectaculos. Tehnologia este diferită, nu necesită o sursa de alimentare suplimentară, depinde numai de energia solară. Materialul sintetic folosit poate radia lumină până la zece ore.
 


Realizarea unor piste de biciclete asemanatoare și în alte orașe necesită identificarea unor soluții pentru a optimiza costurile de producție. Îmi place foarte mult acest concept și o să urmăresc acest proiect. 



Sursa de inspirație a acestui proiect a fost traseul din orașul olandez Eindhoven, realizat la 125 de ani de la moartea lui Vincent van Gogh. 
Pista de biciclete este realizată de catre Studio Roosegaarde, are un design care evocă vârtejurile celebre ale artistului în pictura Starry Night și se aprinde prin LED-uri in zilele noroase. 


Bloggerii participă la evenimentele organizate de Centrul de Limbă și Cultură Polonă din Craiova și au fost invitați în 2015 la Muzeul de Artă de către E.S. Dl Marcin Wilczek ambasadorul Republicii Polone în România, ca să sărbătorim împreună Ziua Poloniei.


Acest proiect inovator al companiei poloneze TPA Instytut Badań Technicznych Sp. z o.o., care folosește numai energia solară, îmi place foarte mult, îl voi urmări și este prilejul de a discuta în viitor despre pistele de biciclete din Craiova și cele din Polonia.