luni, 2 ianuarie 2017

Mulțumesc, EUROPA SEASON. Craiova este o Capitală Europeană a Culturii



Pentru prima dată în Europa publicul a fost invitat la o stagiune complexă dedicată celor 28 de țări membre în Uniunea Europeană. 
Această stagiune m-a schimbat, mi-a oferit multe lecții de viață în 2016.  

 EUROPA SEASON, cel mai mare motor de promovare a muzicii clasice și contemporane europene, este proiectul care vorbește în toata lumea despre Craiova, o Capitală Europeană a Culturii. 



oo


Organizat de Filarmonica Oltenia în stagiunea 2015-2016, a început în 23 octombrie 2015 cu concertul dedicat Austriei și s-a încheiat în 20 mai 2016 cu un concert dedicat Franței. Fiecărei țări i-a fost dedicată o săptămână de evenimente culturale. 


Muzicieni și dirijori de renume mondial au fost invitați. 

Conceptul inovativ a oferit publicului în fiecare săptămână un program care cuprindea cel puțin o lucrare clasică și o lucrare contemporană a compozitorilor din țara prezentată. 

Lunea, la începutul fiecărei săptămâni dedicată unei țări din Uniunea Europeană, în sala Filip Lazăr a Filarmonicii Oltenia avea loc la ora 19 o conferință a dirijorului invitat, în care publicul afla despre oferta de muzica clasică, festivalurile organizate, modalitățile de promovare a tinerilor cu rezultate internaționale.



Marțea, în sala de muzică a Muzeului de Artă din Craiova, erau recitaluri oferite de studenții din țara respectivă. 






Miercurea și joia erau prezentări ale unor artiști plastici, expoziții și lansări de carte. 




Acestea erau încheiate în fiecare vineri cu un concert transmis în direct la Televiziunea Română din Craiova și comentat de renumitul critic Constantin Secară





Ambasadori din țările invitate au participat la concerte, au vorbit cu dragoste despre țara lor și și-au exprimat admirația pentru acest proiect inițiat de Filarmonica Oltenia din Craiova. 






Ziua Poloniei a fost sărbătorită la Muzeul de Arta din Craiova de catre Ambasadorul Poloniei la Bucuresti E.S. Marcin Wilczek împreună cu artiștii care au prezentat concertul, autoritățile locale și alți invitați.


În fiecare săptămână am mers alături de prietenii mei la concertele și evenimentele Europa Season. Am cunoscut mulți craioveni care au venit și ei cu aceeasi dragoste să asculte aceste concerte. 


  
Se termina concertul de vineri și urmăream programul din săptămâna urmatoare. Altă țară ne prezenta viața sa muzicală, erau alte expoziții și evenimente muzicale în diverse locații.












Este un gen de eveniment care nu s-a mai organizat pînă în prezent în Europa. 

Dupa 28 de săptămâni, când s-a terminat mi-am dat seama cât de mult a însemnat această stagiune complexă pentru publicul Filarmonicii Oltenia. Am aflat atâtea despre viața muzicală din aceste țări, am cunoscut soliști și dirijori consacrati în toată lumea și am admirat dăruirea și pasiunea lor. Mă bucur acum să revăd înregistrări la televiziune. 

Au fost eforturi foarte mari pentru echipa care a organizat EUROPA SEASON și care a pus Craiova pe harta muzicii din întreaga Europă. 

Acest articol este dedicat artiștilor Filarmonicii Oltenia și întregii echipe. 
Este dedicat celor care au avut viziunea unui asemenea eveniment și care au depus eforturi foarte mari în această perioadă, managerului Vlad Drăgulescu, echipei sale și colaboratorilor.




Acest articol prezintă un crampei din viața mea, care s-a schimbat de atunci. Sunt doar o parte din fotografii. 

Acest eveniment a avut șansa să fie organizat datorită înscrierii orașului Craiova în competiția Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021. Craiova a demonstrat că poate organiza evenimente complexe.


2 comentarii: